Żywność ekologiczna to artykuły spożywcze pochodzące z ekologicznych gospodarstw rolnych – upraw roślinnych, jak i hodowli zwierzęcych. Do ich produkcji nie używa się antybiotyków, sztucznych nawozów, hormonów, środków ochrony roślin (np. herbicydów) .
Nie tylko sam sposób produkcji odgrywa istotną rolę, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż. W ekologii nie dopuszcza się również GMO.
Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze, zwiera więcej witamin, minerałów oraz enzymów. Owoce czy warzywa ekologiczne są bardziej aromatyczne, choć nie zawsze ładnie wyglądają.
Opakowania produktów ekologicznych mają specjalne oznaczenia-aby łatwiej odróżnić je od tych konwencjonalnych.
Na opakowaniu produktów ekologicznych powinien znajdować się :
symbol euroliścia
numer jednostki certyfikującej (np. PL-EKO-12),
oznaczenie pochodzenia surowców użytych do produkcji żywności (rolnictwo UE lub rolnictwo spoza UE).